torsdag 30 april 2009

akvarell på Öland

Bytte, för en vecka, Väderstad mot Öland. Tecknade och målade på södra delen. Kanske visar jag några bilder på konstrundan.

Laddar här också

I mina drömmar blommar alla trädgårdens lökar,  allt på samma gång. I ateljén laddar jag in drömmarna i  The Art Machine som överför mina bilder till er

tisdag 28 april 2009

Jag är laddad...


Hej och hopp...jag är laddad inför konstrundan, och jag väntar på svar om den stora reklampelaren vid fd. Spar Inn, kan stå till vårt förfogande! Återkommer....

måndag 27 april 2009



Medan solen har strålat och blommorna krupit fram, har jag suttit inne framför min egen lilla sol och skapat mina blommor! Med andra ord har jag befunnit mig vid min gaslåga och gjort massor av glaspärlor.

Det här är broschnålar, men jag tycker tycker nog mest om att använda dem nedstuckna i fönsterbrädan som små glada pelare!

Besökskatten


Får man lov att göra en liten efterlysning här? I över ett år får vi dagligen besök av denna lilla katt. Vi vet inte vem som äger den men vill väldigt gärna veta. Hon (för vi tror det är en hon, annars en väldigt kastrerad hanne) verkar bo under grannens jordkällare när hon inte sitter eller ligger utanför vårt hus. Mycket kelig och inställsam. Hon verkar som hon tänkt sig att vi tillhör henne numera (jo, det händer att vi ger henne mat för hon skriker så hjärtskärande om att hon är hungrig...). Men vi är inte lika övertygade som hon. Nu hoppas vi att någon som vet var hon hör hemma läser detta!
Hon är mycket speciellt tecknad med svarta "stövlar" på bakbenen med ett vitt streck mellan stövel och "byxa".  (och just att hon är så tecknad räcker väl som skäl att hamna på en konstblogg?)

Sippa hit och sippa vit

Det har varit rena sipp-trenden här på bloggen ett tag, den ena blåsippan efter den andra...Nu får jag slänga in ett (sipp)bidrag, för vad står på staffliet just nu ute Kälkebo gamla drängstuga -

om inte en vitsippa. Ja, just EN sippa. Du tror du ser två? Nix, det ligger till som så att oljemåleri är en långsam teknik. Så när jag skissat upp den nedre sippan med vitt, låtit torka, och kom tillbaka för att fortsätta, så hade den förstås växt en del i vattenglaset...Den övre sippan är alltså samma sippa en dag senare! Och i den takt jag målar kanske det hinner bli fler faser tills den vissnar helt- det vore väl Vanitas-motiv om något! Måla blommor medan de vissnar!

Hälsningar från Ila mitt i Holaveden

Vårracet i full gång


Våren rusar verkligen på just nu. Idag kom både den svartvita flugsnapparen och ärtsångaren till vår trädgård i Väderstad. Tulpanerna springer inte bara ut på Janes broderi utan sticker iväg i rabatterna, också den ena efter den andra. Vi ligger ungefär två veckor tidigt i blomningen i år, en av mina tulpaner brukar komma 4:e maj varje år (mycket punktlig) men nu blommade den redan den 24 april. Först ut var den sirliga dvärgtulpanen (Tulipa turkestanica, på bilden) som kom lagom till påsk. Och Sören, visst kan du få en liten blåsippsplanta så småningom. Men färgen kanske inte stämmer med den du ser på din skärm. Det kan variera rätt mycket, bara jag vinklar min laptops skärm så ändrar sippan färg.

söndag 26 april 2009

Hej i vårvärmen!


Nu börjar det dra ihop sig till Konstrunda igen. Lika spännande som vanligt! Hur blir vädret, kan man tänka sig sol och varmt den här gången kanske?

Vi har varit i Skåne över påsken och besökt några olika konstnärer i deras ateljéer. Man får många nya intryck och en hel del nya idéer också. Det är roligt att se hur de ordnar sina rundor där.

Många foldrar är utdelade nu och vi ser fram emot många konstintresserade besökande.

Hälsningar
Jane

fredag 24 april 2009


OK. Nu skall vi se om jag fixar det här.
Mitt första blogginlägg på vår gemensamma blogg.

Först vill jag säga att jag tycker det är jättekul att Morgan kommer till Italien med sin blåmes. Må den ge framgång och efterföljare.
Sedan vill jag säga till dig Eva , att den där blåa "sippan" du visar på bild är bara så "den-skulle-jag-vilja-ha-i-vår-trädgård-när-den-knoppar-av-sig". Vilken blå färg!!!!

Och vad gör jag??
Målar, målar, målar. Jag kan inte låta bli. Här är min livsnäring!
Men att sitta på nya trädäcket med en kopp indisk te är inte heller så dumt. Speciellt nu när solen är så generös.
med hälsning Sören



.

Mer om fyllda blåsippor

Här är ett original. Det vill säga en alldeles vild men fylld blåsippa som jag tecknade av på plats vid Lilla Krokek en aprildag 1989. Någonstans har ju alla trädgårdsodlarnas varianter sitt vilda ursprung. Här är alltså ett - en spontan mutation.

Gebbe

Sippor special



Vilka fina sippor du har ägnat dig åt Gebbe! Fördelen med dem är ju att kan man se dem året om(dina bilder alltså). För just nu när allt börjar blomma vill man verkligen stanna tiden. I vår trädgård har vi en fylld och rosa blåsippesort (Hepatica nobilis 'Rubra Plena'. Känns lite extravagant och lyxig. I o med att den är fylld så blommar den längre. Det är helt enkelt svårt för pollinerarna att komma åt så den står där och väntar o väntar . Den fanns här i trädgården när vi flyttade hit. Sedan dess har jag fått en annan älskling i trädgården. Den fyllda blå fick jag förra våren av Britta Johansson (ni vet hon med alla tänkvärda och underfundiga korstygnen) som har den i sin trädgård i Linköping. Nu står den här i en alldeles egen kruka och vänjer sig vid mig och trädgården

Tales from the crypt - part 2

eller:
Det är något ruttet i Kälkebo källare -

Röjningen är påbörjad, det här ska nog gå...men vad är det med golvet? Den gamla vittrade betongen har gett vika, spricker upp...vad (vem) vill upp genom sprickorna? En gammal kälkeboit? Kälkeboiterna var en strängt religiös och vad jag förstått ganska bakåtsträvande sekt som höll till häromkring för länge sedan. Är en strängt religiös (och bakåtsträvande!) gammal zombie på väg upp genom sprickorna? I protest mot mina utställningsplaner?
Let's hope not!!!

Mer sannolikt då att det är trädrötterna från sälgen som växt upp utanför dörren till matkällaren. Och att det enda ruttna i Kälkebo källare är den gamla dörren som fallit in...(och som jag som bäst håller på att skyffla ut)

...vem där?

Hälsningar från Ila, bland spindlar och sprickor

tisdag 21 april 2009

Blåsippor till Konstrundan

.
Den är snart över nu - den tid då blåsipporna färgar Omberg blått. Våren står aldrig stilla!

Men jag har legat på magen några vackra dagar med akvarellfärger och teckningsblock i högsta hugg; har målat blåsippor i alla färger och former och det har minsann gjorts förr av både mig och många andra på allehanda sätt och manér. Det är OK, tycker jag och jag fattar varför.

Jag har alltid fascinerats av den där unika blå färgen. Den är omöjlig att fånga helt rättvist. Jag försöker och försöker men alltid fattas det något, en lyster ett inre ljus. Färgen ultraviolett saknas i min palett och vi människor har inte heller ögon för den enligt vetenskapen. Men ändå finns den där och omöjliggör ett riktigt återgivande.

Sen det där med variationen. Då jag verkligen studerar noga, så som man gör då man ligger nära på magen, upptäcker man att nästan varje planta äger blommor med egen färg; från djupaste ultramarin till djupaste ceris med en valörskala som täcker in allt från mörkdunkel till bländvitt och ändå alltid med den där unika lyskraften. Hur kan man undvika att bli betagen.

Gebbe

Värnamo Art 09?

Omkultur fick en inbjudan per epost för ett par veckor sedan, som jag vidarebefordrade till alla medlemmar....ang "Värnamo Art 09 .. en konstmässa för konstnärer", den 11-13 september.
Jag skulle tycka det vore intressant att delta som grupp/förening och ha en monter på mässan. Representera och marknadsföra Omkultur, och ställa ut samtidigt.
Det är kostnadsfritt och om jag förstått rätt får man hjälp med belysning, och utformning av utställningsplatser/montrar föreslås av elever från designprogrammet på Värnamo högskola.
Bifogar länk till information: http://www.varnamo.se/art09
Sista anmälningsdatum är den 30 april.

Är det någon mer som tycker att det verkar värt att prova? Ska vi anmäla oss?

Hälsningar
Ila

söndag 19 april 2009

Konstlotteri!

I samband med Konst runt Omberg i Kristi himmelsfärdshelgen startar nu föreningen OmKulturs Vänner ett lotteri med fina vinster skapade av åtta av OmKulturs medlemmar. Ni kan se dessa vinster på OmKulturs hemsida. Lotterna kostar 20:- styck och listor finns hos alla konstrundedeltagare. Dragningen sker sista konstrundedagens kväll och förutom att vi förstås meddelar vinnarna de glada nyheterna så publicerar vi också dessa på hemsidan.

Tales from the crypt - part 1

Jag fick en idé förra året - att ha en "konstkrypta" för mina döskallemålningar, under Konstrundan nästa år. Vi har en stensatt gammal matkällare, som känns helt rätt för detta.
Nu är det nästa år.
Tittade in i den blivande "kryptan" idag, för att kolla läget. Sedan vi flyttade in här för snart tre år sedan har vi inte gjort mer med den än att röja undan buskar runt om. Det står fortfarande burkar med 25 år gammal lingonsylt därinne...
Men vem vet - det kan nog hända att det blir utställning därinne också, i år.
Fortsättning följer...
/ Ila

fredag 17 april 2009

Hälsa i Hästholmen

Hästholmens Bygdegård har en Kulturhelg 18-19 april med temat Hälsa.
Från Omkultur medverkar inte mindre än 10 personer: Iréne Nordh, Cecilia Gröning, Ana Danielsson, Jane Sohlberg, Stig Blom, Karin Langhard och Ulrika Krynitz , Hawkey Franzén, Robert Lindström och jag själv (Ila).
(hoppas jag inte har missat någon, kommentera o rätta till i så fall)

Hoppas att många hittar dit, för att titta, ta del av programmet eller bara fika...

Trevlig helg!
önskar
Ila

torsdag 16 april 2009

Blåmes till internationell utställning


Igår svepte hundratals sädesärlor förbi mig vid åkrarna nära Tåkern. Samtidigt som miljoner flyttfåglar flyger in över Sveriges gränser är en liten blåmes på väg åt andra hållet. Jag är inbjuden av Nordiska akvarellsällskapet att delta som en av sex svenska konstnärer i den internationella akvarellsalongen i Bellagio i norra Italien. Tyckte att det var roligt att skicka en blåmes hela den långa vägen till Bellagio. Blåmesen är en liten kaxig fågel som säkert tror att den är större än den är och det kan ju behövas när den ska ta plats bland alla andra bilder.

Utställningen börjar på söndag 19 april. Har ni inte vägarna förbi Bellagio är ni välkomna hem till mig under konstrundan 21-23 maj. Då kanske blåmesen har kommit hem igen. Om inte någon italienare behåller den förstås.

onsdag 15 april 2009

Välkommen till ett besök i Sumatras djungler


Jag visar mitt bildspel om Indonesien i kväll i Vadstena och vill härmed hälsa alla Omkultursbloggare och gäster välkomna !



Gebbe Björkman

fredag 10 april 2009

Konstrundebroschyren klar


I måndags hade vi möte hos Moa Frisk på Sväm Västergård (så mysigt). Gebbe hade hämtat de nytryckta broschyrerna och  de fulla lådorna fördelades mellan oss. Nu ska de finnas ute på alla möjliga ställen. Turistbyrån i Skänninge, Centralkonditoriet i Väderstad,  Passagen i Linköping, universitetet i Norrköping,  biblioteket i Vadstena är bara några av de ställen du kan hämta broschyren på. I den finns karta och förteckning över alla medverkande vid konstrundan Konst runt Omberg 21-23 maj. Så det är bara att börja planera hur turen ska gå i år. Allt finns också att hämta ner på vår hemsida www.omkultur.se

torsdag 9 april 2009

Underbara Påsk

Så var då äntligen den underbara påsken här och med den vår ljuva vår!
Som blivande permanentboende Väderstadbo (1 juli) kommer jag att fira min första påsk i Väderstad med öppen ateljé under påskdagarna.
Jag har varit en flyttfågel i hela mitt liv och det är oerhört stimulerande när man når nya marker. Nya människor, nya butiker, nya utmaningar, nytt, nytt, nytt...........
Så till er alla En riktigt glad och konstnärligt god påsk!

tisdag 7 april 2009

besöksräknare

Nu har jag lagt in besöksräknare längst ner på Omkulturs startsida, och på Konstrundans sida...och här till vänster i sidomenyn. Har valt att visa "totalt antal" och "just nu" här, det finns fler varianter (idag, denna vecka, månad etc.). Nu gäller det att fylla med inlägg i bloggen kontinuerligt, så drar vi läsare!
Hälsningar
Ila

torsdag 2 april 2009

Dagens teckningar


Orlunda kyrka och tofsvipor.

granris och tulpaner


Äppelblom i Ilas trädgård verkar vara något att längta till! Vintern har ju varit väldigt lång tycker jag. Men nu har vår trädgård i Väderstad äntligen börjat vakna till.  I måndags var här fortfarande en hel del snörester och bara snödroppar som blommade.  Men efter ett par dagar med sol så har flera olika sorters krokusar börjat blomma. Fortfarande har flera rabatter fått behålla sitt skyddande täcke av granris. Härunder har tulpanerna börjat sin väg upp och förhoppningsvis står en hel del av dem i full blom vid konstrundan för då kommer en grupp från Vadstena örtagård för att titta på alla olika sorter.