tisdag 1 maj 2012

Tupp eller Svan?

Det är Bonadsmåleri som är på gång i vår atelje.  En Tuppa – målning ska det bli. ”jaha, det låter ju kul – men vad är det?”  En traditionell bild, med konstnärlig frihet.
Rurik har skissat på sin bild, en frodig grönska med allmogeblommor med en svan längst upp. ”Det brukar vara en tupp, men vi bor ju vid Tåkern, så det är klart att det ska vara en svan.”
Det är äggolje tempera, färgen blandas i skålar och målas  i ytor och de blandas sällan sins emellan.
Det var mörkt i stugorna så man jobbade med stora kontraster för att det skulle synas. Rurik drar på med kromoxid grön och en cinoberrött. Bilden  är i  ett hög – smalt format, som det brukar vara . En hög bild.
Jag ber Rurik berätta lite och får veta att Tuppa – målningen var en vanlig bild i det Sydlänska Bonadsmåleriet. Tuppen i toppen, antagligen en symbol för beskydd en gång.
I en liten, sliten bok hittar vi en gammal Tuppa -målning.  Ser du tuppen längst upp. Han ser lite förskrämd ut, tycker jag.
Nu ska vi se hur färgerna dansar iväg på Ruriks bonad…
Rurik gick ut löst med tre fäger. Stora färgfält på den grunderade duken. Nästa dag kändes det som en explosion. Plötsligt var det så fullt med liv att det nästan knakade i ateljén!
Längst upp på ”Tuppa-Målningen” blev det en SVAN, med solen bakom. bonaden är hög tänkt att ha på sidan om en dörr – eller på den. Nu ska rurik göra en till , så det blir ett par, runt dörren, då blir det en måne i bakgrunden….
Vilda ormar och Tåkerns vass-strån som ram. Lika många Trollsländor som det är i bakgrunden kan det faktiskt vara när man bor här nära sjön.
Det blev ett långt inlägg, ihopsatt från två blogginlägg från egen blogg: gangaochrurik.com  om vår konst och annat  som hör vårt liv till.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar